Miten pitää itsestä huolta?

02.03.2021

Miten pitää itsestä huolta, miten voida hyvin? Se voi kuulostaa melko monimutkaiselta asialta, mutta se on loppujen lopuksi aika yksinkertainen asia. Kun teet asioita, jotka tuovat sinulle energiaa, voit hyvin. Mistä sitten tiedät mikä tuo sinulle energiaa? Sitä oppii kuuntelemaan. Omasta energiasta huolehtiminen vaatii rajojen pitämistä. Jos esimerkiksi juttelet ihmisen kanssa, jonka kanssa et onnistu pitämään omia mielipiteitäsi, etkä olemaan oma aito itsesi, tällaisen ihmisen seurassa oleminen kuluttaa sinua. Saatat tuntea itsesi väsyneeksi sen jälkeen. Tällöin tämä kohtaaminen ei ole tuonut sinulle energiaa, päinvastoin. Entä jos lupaudut tekemään jotain, mitä et oikeasti haluaisi tehdä? Tämäkin kuluttaa energiaasi. Ja jälleen puhutaan rajoista. Opettele sanomaan ei silloin kun haluat sanoa ei, ja opettele sanomaan myös kyllä silloin kun haluat sanoa kyllä.

Entä jos valitset usein epäterveellisen ateriavaihtoehdon. Se voi tuoda hetkeksi hyvän mielen, mutta energisoiko se sinua, miltä sinusta tuntuu sen jälkeen? Keho kiittää hyvistä valinnoista sillä, että olosi on energisempi ja parempi. Sama koskee myös liikuntaa. Entä jos et mene nukkumaan ajoissa, miltä se tuntuu energiassasi, miten se vaikuttaa seuraavaan päivään ja ihmissuhteisiin? Mitä jos valitset tehdä tylsänä pitämiäsi asioita sen sijaan, että tekisit jotakin, mikä oikeasti inspiroi sinua? Huomaat varmaan jo pelkästään ajatuksen tasolla mikä ero energiassa on.

Eli tiivistettynä, opettele kuuntelemaan itseäsi ja sitä mikä tuo sinulle energiaa. Pidä kiinni rajoistasi, ole oma aito itsesi mahdollisimman paljon, ja tee säännöllisesti asioita, joista sinulle tulee hyvä olo. Oli se sitten metsässä kävelyä, kirjan lukemista sohvan nurkassa, taulun maalaamista tai mitä vaan. Kunhan se on jotain mistä sielu iloitsee. Sinä ansaitset sen, ja ne ovat asioita jotka täyttävät akkujasi, ja voit paremmin. 

Rakkaudella

Marketta